Fremtiden taler for mere klinisk forskning

fremtid for klinisk forskning

På konferencen Kliniske Forsøg den 27. & 28. september kan du høre et spændende indlæg med Tia Vetterli, der er ledende projektsygeplejerske, Jens Kanstrup Kjær, der er AC-fuldmægtig og Birgitte Rix Nørgaard, der er kvalitetskoordinator. Alle tre arbejder i afdelingen for blodsygdomme ved Aarhus Universitetshospital. I deres indlæg kommer de blandt andet omkring aktuelle udfordringer og løsninger i arbejdet med kliniske lægemiddelforsøg – set ud fra et site perspektiv.

Inden konferencen kan du læse et spændende interview med dem her.

Hvad er jeres baggrund og professionelle erfaring med kliniske forsøg?

Vores baggrunde er alle sundhedsfaglige og tilsammen har vi arbejdet med kliniske forsøg i 30 år. Blodsygdomme på Aarhus Universitetshospital har været aktive inden for klinisk forskning siden år 2002, og deltager både i akademiske og kommercielle forsøg, hvoraf overvægten de sidste fem år er tippet mod de kommercielle forsøg. På nuværende tidspunkt består ‘Klinisk Forsknings Enhed & A-CTO’ hos Blodsygdomme af 27 ansatte, heraf 15 er projektsygeplejersker og 4 er ansatte i et akademisk kontor (A-CTO) med sponsorfunktion i nationale og internationale kliniske forsøg.

Erfaring med kliniske forsøg tæller både interventions- og non-interventionsstudier fra Fase Ib til Fase IV, og med behandlingsmodaliteter som tung kemoterapi, CAR-T, bi-specifikke antistofbehandlinger og immunmodulerende compounds. Ligeledes er vi klar til at invitere til inspektion og opstarte vores første First-in-human forsøg til efteråret.

Hvad er jeres største udfordringer i forhold til kliniske forsøg set i et site perspektiv? 

Der er flere udfordringer, hvoraf udfordringer med en lang juridisk sagsbehandling er ét problem, dertil generel uforudseelighed i arbejdet med kliniske forsøg (fra start til slut) og krav om konstant omstillings- og forandringsparathed og tilpasning; heri ligger både krav i lovgivning og krav/ønsker fra sponsor.

Hvordan tror I fremtiden ser ud inden for kliniske forsøg de næste 5-10 år?

Vi tror på, at fremtiden taler for mere klinisk forskning og at klinisk forskning kan være en del af løsningen for et presset sundhedsvæsen – både set i et samfundsøkonomisk perspektiv og i relation til efterspørgsel fra patienterne. Med flere kliniske forsøg vil der være mulighed for at etablere egentlige afdelinger med eksperimentelle behandlinger og derved reducere andelen af rutinebehandlinger. Alternativt at protokollerede behandlinger bliver en naturlig integreret del af det kliniske arbejde.  

Hvad vil I lægge særligt vægt på i jeres oplæg på konferencen?

Vores indlæg har fokus på det indledende arbejde med de kliniske protokoller i afdelingen, det vil sige inden de er klar til patient indrullering. Denne fase kalder vi for ‘Pipeline’ og dækker alt fra første henvendelse om et konkret studie til alle formalia er på plads, og et studieteam er allokeret til protokollen. Oplægget vil fortælle om de udfordringer, der både har været og stadig opleves, samt hvilke løsningsorienterede og kvalitetsbevidste initiativer, der er iværksat fra vores side for at imødekomme krav og ønsker.

Hvad glæder I jer til på konferencen?

Vi glæder os til at opleve mange gode oplæg og forhåbentlig med vores oplæg, at kunne give tilhørerne noget brugbart med hjem, og så glæder vi os også til Networking-delen.

Vil du gerne høre med om det indledende arbejde med de kliniske protokoller?

På konferencen Kliniske Forsøg den 27. & 28. september kan du blive klogere på det indledende arbejde med de kliniske protokoller ved blodsygdomme på Aarhus Universitetshospital. I indlægget kommer du godt rundt om arbejdet med kliniske forsøg, og hvilke udfordringer og muligheder, der er i arbejdet. Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.