Uddannelse og information til kunderne er afgørende i kampen mod svindel og hvidvask 

Malene Morsing på Fraud

På den store netværkskonference Hvidvask den 12. og 13. oktober, kan du blive klogere på transaktionsovervågning i Sydbank, når Malene Morsing, afdelingsdirektør i Sydbanks Fraud og AML Transaktionsovervågning holder et spændende indlæg sammen med Henriette Uglebjerg Føns, der er afdelingschef i AML transaktionsovervågningen i Sydbank.

Læs et spændende interview med Malene inden konferencen løber af stablen.

Hvad er din baggrund, og hvordan arbejder du med bekæmpelse af hvidvask til daglig?

I Sydbank ser vi en tæt sammenhæng mellem hvidvask og svindel med betalinger (betalingskort, net- og mobilbank mv.), hvor kunderne mister penge, og hvor det ofte ser ud til at være organiseret og svært at spore modtageren. Derfor har vi samlet behandlingen af svindel og hvidvask i én afdeling, som jeg er ansvarlig for. Jeg har arbejdet med betalinger og svindel i mere end 25 år og arbejder sammen med mine kolleger for at imødegå svindel, både ved at påvirke de produkter, vi tilbyder kunderne, men især også ved at påvirke den overvågning, der skal bremse svindel og hvidvask så tidligt som muligt.

Hvad er de største udfordringer i forhold til hvidvask i dine øjne?

Både i forhold til hvidvask og svindel ser jeg den største udfordring i manglende datadeling.  Det ville gøre indsatsen mod hvidvask og svindel langt mere effektiv, hvis vi måtte advare andre pengeinstitutter om mistænkelige kundeforhold. Samtidig muliggør den manglende datadeling, at de kriminelle let kan anvende forskellige banker, og reducerer samtidig myndighedernes mulighed for identificering af økonomisk kriminalitet.
Det er nemt at have konti i flere banker samt skifte bank, hvilket gør det let for de kriminelle at fortsætte de ulovlige aktiviteter, og det begrænser bankerne og andre aktører i hurtigt at identificere aktiviteterne. Derudover er det en udfordring, at vi ikke må dele konkrete oplysninger om konstaterede svindelforsøg med andre pengeinstitutter.

Hvordan tror du fremtiden og udviklingen ser ud for hvidvask de næste 5-10 år?

Efterhånden som måden, vi betaler på, flytter sig mere og mere væk fra kontanter, har de kriminelle i stigende grad fundet ud af at begå svindel i den digitale verden i stedet for tidligere bank- og butiksrøverier. Derfor er antallet af forsøg på svindel og hvidvask kontinuerligt stigende, og det forventer vi vil fortsætte de kommende år.

Hvilke muligheder som ikke eksisterer for kunder i dag, håber du bliver muligt?

De største udfordringer er at få udbredt kendskabet til faldgruberne blandt kunderne, så de ikke lader sig narre til at deltage i hvidvask – måske uvidende. Vi må erkende, at svindlerne er dygtige til at skabe historier, der foranlediger helt almindelige, fornuftige mennesker til at videregive det, der skal til for, at svindlerne uberettiget kan få fat i midler, der lander i de forkerte hænder, og hvor flowet for betalingen bliver sløret, så det er svært at detektere og efterforske. Det er også vigtigt, at kunderne ved, hvornår de overtræder hvidvasklovgivningen og dermed risikerer at udføre strafbare handlinger.

Jeg håber, kunderne bliver mere opmærksomme på at holde personlige oplysninger som f.eks. brugerid og passwords hemmelige og til ikke at godkende noget med NemId/MitID, når de ikke er helt klar over, hvad der godkendes og hvorfor. Derfor er uddannelse og information til kunderne helt afgørende i kampen mod svindel og hvidvask.

Hvad taler du om på Hvidvaskkonferencen, og hvad håber du, at deltagerne får ud af det?

Sammen med min kollega, Henriette Uglebjerg Føns, som er afdelingschef for AML Transaktionsovervågning i Sydbank taler vi om, hvordan vi arbejder med svindel og hvidvask og hvilke synergier, vi ser i at have samlet behandlingen i én afdeling, både nu og på længere sigt. Jeg håber, deltagerne bliver inspirerede, og at vi får en god dialog om, hvordan vi alle kan blive endnu bedre til at bremse svindel og hvidvask.

Hvad er dine egne forventninger til konferencen? 

Jeg forventer en konference, der giver et godt udbytte, både med inspiration fra de forskellige indlægsholdere, men også en bred dialog og sparring med partnere indenfor fagområdet.

Vil du høre mere om Sydbanks transaktionsovervågning?

På konferencen Hvidvask den 12. og 13. oktober kan du høre mere fra Malene om Sydbanks transaktionsovervågning og deres anvendte værktøjer. Læs mere om konferencen her og tilmeld dig her.