Det er en slags katten-efter-musen, og vi er aldrig færdige med at løse udfordringen

Amalie Korning Wedege på Hvidvask om sanktionsoverholdelse

På konferencen Hvidvask den 12. & 13. oktober holder Amalie Korning Wedege, der er First Vice President, Head of Sanctions & FCC Special Focus Areas Financial Crime, Group Compliance i Danske Bank, et indlæg, som belyser sanktionsoverholdelse i banksektoren.

Læs et spændende interview med Amalie her.

Hvad er din baggrund, og hvordan arbejder du med bekæmpelse af hvidvask til daglig?

Jeg har en M.Sc. i Sikkerheds-og Risikoledelse, og blev headhuntet til Danske Bank i 2019 i forbindelse med bankens respons på hvidvaskssagen i Estland. Som global chef for sanktionsoverholdelse og chef for Financial Crime Compliance Special Focus Areas har jeg det overordnede anden-linje ansvar for Danske Banks sanktionsprogram, screeningskontroller, samt produkter og kundegrupper hvor risikoen for finansiel kriminalitet er særligt høj, fx på korrespondentbankområdet.

Hvad er de største udfordringer i forhold til hvidvask i dine øjne?

Finansiel kriminalitet er dynamisk, har mange facetter og udvikler sig hele tiden. For internationale banker er det en kompleks udfordring at få de processer, teknologier og menneskelige viden på plads der skal til for effektivt at detektere og forhindre det. Og vi er oppe imod kriminelle netværk og aktører, der hele tiden arbejder på at gøre deres metoder til at omgå vores kontroller mere avancerede. Det er en slags katten-efter-musen, og vi er aldrig ”færdige” med at løse udfordringen. Et eksempel er den aktivitet der finder sted lige nu ift. at forsøge at omgå de europæiske, amerikanske og britiske sanktioner imod Rusland og Hviderusland fx ved at eksportere forbudte varer og komponenter til Rusland igennem lande som Tyrkiet. Her har vi at gøre med nogle sofistikerede finansielle aktører i Rusland, der er stærkt motiverede til at forsøge at bryde igennem vores kontroller og omgå sanktionerne så de kan importere kritiske varer til Rusland. 

Hvordan tror du fremtiden og udviklingen ser ud for hvidvask de næste 5-10 år?

Vi forventer at området vil blive endnu mere teknologiafhængigt end det er i dag, og at nye metoder til at detektere og forhindre finansiel kriminalitet vil komme i brug. Samtidig ved vi, at det er kritisk at uddanne mere kvalificeret arbejdskraft indenfor området, samt understøtte det akademiske miljø på universiteterne, så vi kan tilsikre os at vi kan ansætte de rigtige eksperter også om 5 og 10 år.

Hvilke muligheder som ikke eksister for kunder i dag, håber du bliver muligt?

Særligt på sanktionsområdet håber jeg, at Ruslands invasion af Ukraine vil betyde at flere vil få øjnene op for hvor politisk interessant et område sanktioner og sanktionsoverholdelse er, og vælge uddannelser der betyder at de kan starte en karriere indenfor det område. Det håber jeg, fordi vi kan konstatere, at den mangel på sanktionskompetence og ekspertise blandt nogle af vores kundegrupper, som allerede var en udfordring inden invasionen, absolut ikke er blevet nemmere. Det professionelle miljø af sanktionseksperter i Danmark, som primært arbejder for bankerne og store danske virksomheder, bestod i forvejen af en relativt lille gruppe, og der er blevet trukket hårdt på denne gruppes kompetencer siden invasionen begyndte. Der er et niveau af træthed, og et stort behov for træning og oplæring af flere sanktionseksperter og rådgivere internt i virksomhederne, ikke mindst fordi vi forventer at sanktionerne implementeret imod Rusland og Belarus vil vedblive at skabe udfordringer for Danske virksomheder i de kommende år.

Hvad taler du om på Hvidvaskkonferencen, og hvad håber du, at deltagerne får ud af det?

Jeg taler om sanktionsoverholdelse i banker, og jeg håber at deltagerne vil få et indblik i hvordan bankers tilgang til sanktioner er, hvorfor det er et enormt spændende område, samt give dem der selv har et behov nogle tips til hvordan de kan arbejde med området i deres egne organisationer.

Hvad er dine egne forventninger til konferencen? 

Jeg glæder mig til at lytte til den brede gruppe af talere, særligt dem der repræsenterer de danske myndigheder på området.

Vil du gerne høre mere om bekæmpelse af hvidvask fra Amalie?

På konferencen Hvidvask den 12. & 13. oktober holder Amalie et spændende indlæg, hvor du kan blive klogere på hvordan Danske Bank håndterer sanktionspolitik i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine. Læs mere om konferencen her og tilmeld dig her.