Mathias Mølsted Andersen er senior advokat i Bird & Bird og desuden også taler på konferencen Ai, Outsourcing & Cloud i den finansielle sektor den 19. marts. På konferencen vil Mathias give dig en regulatorisk opdatering og komme omkring hvor vi er i EU’s regeltsunami. Du får desuden et lille cheat sheet til den kommende lovgivning på området.
Inden konferencen kan du læse et spændende interview med Mathias her.
Hvad er din baggrund, og hvordan er AI, Outsourcing og Cloud en del af dit arbejdsområde?
Jeg er advokat, og jeg arbejder udelukkende med kommercielle kontrakter og teknologi samt outsourcing.
Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for AI, Outsourcing og Cloud?
Man kunne skrive en bog om hvert teknologiområde, så lad mig for denne del fremhæve cloud. Der er en naturlig tendens til at adoptere cloud-native løsninger, og der er både udfordringer og muligheder i de krav det stiller til at være selektiv i sin tilgang til applikationer.
En anden er, at vi må forvente sektoren overgår til mere hybrid og multi-cloud infrastruktur, og at mulighederne deri er udfordret af et behov for endnu mere fokus på datastyring og compliance. Områder som ikke altid er lige populære at kaste energi og omkostninger i retning af – i tillæg til selve driften og infrastrukturen.
Hvilke tendenser tror du vi vil se i fremtiden inden for AI, Outsourcing og Cloud?
Et nedslag her kunne være på AI – det er som bekendt det hotte. Sektoren bruger lige nu AI til at drive innovation, forbedre operationel effektivitet og forbedre kundeoplevelser, det sker i høj grad med generative AI og de store sprogmodeller, fx kundeservice og -interaktion.
Tendenser af relevans for den finansielle sektor er fx udviklinger – og forhåbentlig visse normaliseringer – for AI kontraktindgåelse og AI ansvarsforhold.
De seneste 12 måneder har mange steder stået på evalueringer, tests og PoC’s af AI projektet. Når større aftaler skal indgås, vil parterne skulle forholde sig til en lang række nye forhold, for bare at fremhæve et enkelt bliver acceptance testing af en helt ny betydning med systemer, der indeholder bias eller hallucinationer, som er svære at spotte ved første blik.
For AI ansvarsforhold skal vi holde skarpt øje med udviklingen i forlængelse af arbejdet med AI Ansvarsdirektivet, der komplementerer produktansvarsdirektivet – allerede her vil mange spidse øre. Forslaget til direktivet indeholder blandt andet skarpe muligheder for domstole til at aftvinge leverandører informationer og skarpe antagelser om kausalitet ved skade.
En helt anden sag der bliver spændende at følge er, hvordan – og om – resten af det globale samfund vælger at regulere AI teknologier. EU har valgt en tilgang. Hvis man vælger en anden i USA, så bliver det svært at læse tebladene.
Hvad taler du om på konferencen AI,Outsourcing og Cloud i den finansielle sektor, og hvad håber du, at deltagerne får ud af det?
Selv taler jeg om: Hvor vi er i EU’s regeltsunami, om det alt sammen kun er farligt eller hvor er mulighederne? Og forbereder lidt lette cheat sheets.
Jeg håber, at folk vil få et perspektiv fra helikopteren, som mange ikke har tid eller mulighed for at tilegne sig i en travl hverdag.
Hvad glæder du dig til i forhold til årets program?
Jeg glæder mig til at få nyt fra Finanstilsynet om DORA. Det konkrete arbejde er virkelig skudt i gang, og input er værdifulde for os alle.
Hvis du skulle holde et indlæg på konferencen om 5 år, hvad ville du så tale om til den tid?
Fem år er lang tid indenfor dette felt, men jeg vil nok gerne tale om, hvordan AI, outsourcing og cloud-teknologier har transformeret finanssektoren især med fokus på den praktiske anvendelse og hvordan man bygger en god kontrakt til det.
Vil du gerne høre mere fra Mathias om regulatorisk opdatering fra EU?
Vær med på konferencen Ai, Outsourcing & Cloud i den finansielle sektor den 19. marts og hør mere fra Mathias om regulatorisk opdatering fra EU. Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.