Data og bæredygtighed går hånd i hånd med den proaktive leverandørstyring

Maria Krogh Holst er koncernindkøber, grøn rådgiver og specialkonsulent i Udenrigsministeriet og på Udbudskonferencen den 29. & 30. maj kan du høre et spændende indlæg med Maria Krogh Holst om bæredygtighed og den strategiske indgang. Maria kommer blandt andet omkring fastlæggelse af ambitionsniveau og mål, rammevilkår for statslige myndigheder inden for bæredygtighed og hvordan de påvirker det udbuds- og indkøbsfaglige arbejde og meget mere.

I den her artikel kan du læse et interview med Maria.

Udbud blev min indgangsvinkel, men jeg valgte at specialisere mig i det strategiske arbejde med indkøb bl.a. med fokus på datadrevne indkøb, på compliance i bred forstand og ikke mindst på bæredygtige indkøb. Dvs. alle indsatser og tilgange der understøtter det udbudsfaglige arbejde mod en god kontrakt og dermed mod det gode indkøb. For mig er den datadrevne tilgang til indkøb central, da data for det første er en forudsætning for at kunne få indsigt i organisationens indkøbs- og forbrugsmønstre, og for det andet en forudsætning for at kunne arbejde strategisk med leverandør- og kontraktstyring, og dermed sikre compliance. En anden – og lige så central – dagsorden i det strategiske arbejde, er den grønne omstilling. Også her har indkøbsdata en stor betydning, og for mig står det klart, at data og bæredygtighed går hånd i hånd med den proaktive leverandørstyring.

Som grøn rådgiver i Udenrigsministeriet er jeg jævnligt i dialog med kolleger, både i hjemmetjenesten og i udetjenesten, om mulighederne for at prioritere de grønne og bæredygtige muligheder inden for udbudslovens rammer, og jeg bliver ofte mødt med spørgsmål som ”Hvor meget dialog må vi have med markedet?”, ”Hvornår kan vi bruge udbudslovens udelukkelsesgrunde i udbud?” eller ”Hvordan kan vi følge op på, at leverancen er bæredygtig?”. Disse spørgsmål er kun med til at understrege kompleksiteten på et område, som efterhånden er blevet en disciplin i sig selv.

På udbudskonferencen skal jeg tale om det strategiske arbejde med bæredygtighed i en offentlig myndighed. Udenrigsministeriet har en ambition om at være blandt de mest bæredygtige udenrigstjenester i verden, og det påvirker ministeriets aktiviteter, prioriteter og målsætninger på både kort og lang sigt. Bæredygtighed er blevet et rammevilkår, hvor regeringens ’Strategi for grønne indkøb’ fra 2020 sætter ramme og retning for det fremtidige arbejde med indkøb. På konferencen vil jeg dele konkrete erfaringer og strategiske initiativer fra Udenrigsministeriets arbejde, der understøtter den grønne og bæredygtige omstilling. Men også hos os oplever jeg, at det kan være en svær balance, at navigere mellem overholdelse af gældende lovgivning, en bæredygtig tilgang og samtidig sikre økonomisk forsvarlig forvaltning.

Jeg håber, at der på udbudskonferencen kommer fokus også på de bæredygtige indkøb, på mulige bæredygtige initiativer og – ikke mindst – de ikke ubetydelige udbudsretlige udfordringer, kan være med til at rykke dagsordenen mod mere konkrete muligheder og resultater.

Vil du gerne høre mere fra Maria Krogh Holst?

På Udbudskonferencen den 29. & 30. maj kan du høre et spædende indlæg med Maria Krogh Holst om bæredygtighed og den strategiske indgang. Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.