Bente Damsgaard Sejersen

15.03.2018

Interview med Bente Damsgaard Sejersen, projektleder i Administration og Ejendomme i Aarhus Kommune

Der er mange gevinster at hente ved at indtænke bæredygtighed på byggepladserne. Kigger man bare på energiområdet, kan byggepladsen hurtigt bruge den samme mængde energi, som bygningen i sig selv kommer til at bruge mange år i fremtiden. Dette kan dog minimeres, hvis der sættes ind de rigtige steder.

På konferencen Den fremtidssikrede byggeplads den 8. maj 2018 kan du blandt andet høre Bente Damsgaard Sejersen, der er projektleder i Administration og Ejendomme i Aarhus Kommune, fortælle om nogle af de udfordringer, som de har oplevet i forhold til bæredygtighed på byggepladserne.

Dialog er en vigtig faktor
Det handler i høj grad om at tænke hele processen igennem i forhold til bæredygtighed på byggepladsen. ”Der er helt sikkert økonomiske gevinster at hente, hvis man tænker over faktorer som energi- og materialeforbrug. Det handler eksempelvis om at sørge for, at materialerne ikke bliver våde, så der skal bruges energi på at udtørre bygningen eller om at få bestilt materialer i den rigtige størrelse, så der eksempelvis ikke skal saves 20 cm af alle gulvbrædder”, forklarer Bente Damsgaard Sejersen.

Håbet er, at der i højere grad bliver stillet krav til bæredygtighed, når der udbydes byggeprojekter, og at der kommer mere dialog om det. Dialog om, hvordan man bedst lykkes med at implementere bæredygtighed i projektet, kan gøre, at der rent faktisk er økonomiske gevinster at hente på begge sider af bordet. ”Det behøver ikke nødvendigvis være dyrt, men det kan komme til at tage lidt længere tid, da årstiden eksempelvis kan være en vigtig faktor. Et vigtigt budskab er, at vi italesætter det og gør det til reglen mere end undtagelsen”, lyder det.

Branchens aktører gør som de plejer
Ifølge Bente Damsgaard Sejersen er den største udfordring lige nu, at aktørerne i branchen har tendens til at gøre, som de plejer. ”Der er mange, der læser materialet og herefter konstaterer, at det er noget, som allerede bliver gjort. Det er dog ikke altid det billede, der viser sig, når vi kommer på byggepladserne, hvor byggeskurene måske alligevel ikke er så godt isoleret, og hvor materialer bliver bestilt i sidste øjeblik i standardmål i stedet for de præcise mål, som der er behov for”, påpeger hun.

Årstiderne vil fortsat være en udfordring
Til spørgsmålet om, hvordan det vil se ud på området om fem år, understreger Bente Damsgaard Sejersen, at der er mange ting, som vi nok er nået langt med til den tid. ”Til den tid er vi nok kommet langt i forhold til sortering af affald, at få bestilt de rette materialer samt at få isoleret byggeskure mv. Noget, som der dog formentlig fortsat vil være en udfordring, er vores årstider, hvor regn, vind og kulde kan gøre tingene mere kompliceret. Her udbyder vi fortsat byggerier ud fra, hvornår vi har brug for dem og ikke ud fra årstiden”, pointerer hun.

Læs mere om konferencen Den fremtidssikrede byggeplads og tilmeld dig her.